ПОЛІССЯ
 
ПРО ПОЛІССЯ
 
ПОЛІССЯ ЗАПОВІДНЕ
 
ЧУДЕСА ПОЛІССЯ
 
ТАЄМНИЦІ ПОЛІССЯ
 
РЕКОМЕНДУЄМО


ДРУЖНІ САЙТИ


Код кнопки нашого сайту:

 
 
 

Таємнича рись

Рись - дуже сильна і спритна тварина. Вона прекрасно лазить по деревах і скелях, дуже швидко бігає, може стрибати на 3,5-4 метри, добре плаває. Цей хижак є дуже гарним мисливцем. Вдень він, як правило, відлежується у лігві, а із заходом сонця виходить на полювання. Полює рись із засідки. Годинами, інколи добами, може сидіти вона у зручному місці чекаючи на свою жертву. Слух та зір у цієї кішки дуже гострі: мишу вона може розпізнати з 75 метрів, а зайця - з 350 метрів. Подолати рись може тварину, значно більшу за себе розмірами: молодого лося, оленя, кабана, хоча основне її харчування - це козулі, зайці, птахи, гризуни. При можливості ловить білок, куниць, соболів, єнотоподібних собак. Лисиця разом з круком, надзвичайно швидко утилізують залишки здобичі рисі, змушуючи її більш інтенсивно полювати. Ця обставина викликає спеціальне переслідування риссю лисиць - їх рись знищує жорстоко і рішуче. Районів, добре обжитих вовками, ця велика кішка намагається уникати - вовк для рисі такий самий ворог, як рись для лисиці.

Рись - дуже скритна і обережна тварина, побачити її на волі дуже важко. Проживання цього хижака лімітується наявністю глухих лісових місцевостей та кількістю харчових ресурсів. В Україні рись знаходиться на грані зникнення. Єдине місце, де вона відносно гарно себе почуває - це ліси Карпатських гір. Полісся - другий регіон після Карпат, де в Україні ще існує популяція рисі.

Поліський заповідник в справі практичної охорони рисі і створенні сприятливих умов для її розмноження досяг в останні роки гарних результатів. Так в резерваті після 1983 року даний вид впродовж довгого часу взагалі не розмножувався. В цей час тут реєструвались лише заходи окремих особин, переважно молодих, котрі розселялись. Нарешті в 1998 році в районі заповідника дуже часто почали зустрічатися сліди дорослого самця рисі. Наступного, 1999 року, самка успішно виростила двох рисенят. В 2000 році в резерваті розмножувались вже дві самки, а загальна чисельність виду тут склала 6 особин, в 2003 році в заповіднику і на прилеглій до нього з півночі та сходу території мешкало 4 виводки цієї рідкісної тварини.

Сергій Жила, Роман Маленков

За матеріалами ukrainainkognita.org.ua

 
НА ЗАМІТКУ
 
СТАТИСТИКА
 
 
   
 
         |       ПОЛІССЯ       |