ПОЛІССЯ
 
ПРО ПОЛІССЯ
 
ПОЛІССЯ ЗАПОВІДНЕ
 
ЧУДЕСА ПОЛІССЯ
 
ТАЄМНИЦІ ПОЛІССЯ
 
РЕКОМЕНДУЄМО


ДРУЖНІ САЙТИ


Код кнопки нашого сайту:

 
 
 

Крилаті горді хижаки

Бородата сова є однією з найбільших представників своєї родини. Загальна довжина її тіла досягає 80 см, а розмах крил 150 см. Вага дорослого самця 700-800 г, самки - трохи більше кілограма.
Основне забарвлення цієї сови темно-сіре з великою кількістю темних смужок. Хвіст довгий, має клиноподібну форму. Пір'я лицевого диску розташоване таким чином, що допомагає передавати прямі звуки у напрямку вушних отворів, схованих під пір'ям. Очі здаються маленькими і мають жовтий колір. Відмінною особливістю бородатої сови є темно забарвлений клин пір'я під дзьобом - "борода". Харчується бородата сова дрібними мишеподібними гризунами (80-90 % раціону), а також птахами, жабами, жуками. Полює рано-вранці або ввечері - особливо взимку, але може виходити на полювання і вдень. Полює із засідки, яку зазвичай влаштовує на дереві, з якого зручно спостерігати за галявиною, або іншим відкритим місцем, часто очікує на здобич біля дороги.
Сова має прекрасний зір та слух, що дозволяє їй полювати, як вдень, так і вночі. За допомогою чуткого слуху вона встановлює місцезнаходження дичини, навіть якщо вона знаходиться на 30 сантиметрів під снігом або під землею. Визначивши місце, сова злітає з гілки, сідає на сніг і хапає гризуна.
Бородата сова є важливою ланкою в харчовому ланцюгу, адже регулює чисельність гризунів. Літає вона близько до землі, зазвичай на відстані 6 метрів від поверхні, за виключенням тих випадків, коли вона прямує до гнізда. Погано переносить спеку. Заклик самця бородатої сови низький, але потужний: "гуу-гу-гу", самка у відповідь інколи протяжно гуде "гуууу". До розмноження бородата сова приступає наприкінці зими. Гніздиться на деревах, в старих гніздах хижих птахів, особливо канюка. Інколи птах може класти гніздо в дуплі або на землі між корінням дерев. Гніздо зазвичай розташоване в лісі, неподалік від галявини (на відстані не менше 1,3 км).
Яйця самка сови відкладає у березні-квітні і висиджує їх 28-30 днів. Весь цей час самець приносить їй їжу. Біля гнізда бородата сова веде себе напрочуд агресивно: кидається на людину, б'є грудьми в голову і намагається схопити кігтями. Совенята народжуються білими з відкритими очима. Їх годують обоє батьків, розриваючи здобич на дрібні шматки. На 30 день пташенята вже добре лазять і виходять з гнізда, ще через 2 тижні вони вже можуть літати.
Бородата сова - рідкісний птах, занесений в Червону книгу України, хоча в Поліському заповіднику останніми роками чисельність її зростає. Подібні тенденції очевидно характерні для всього Полісся.
У цих птахів відсутнє почуття страху перед людиною, і сова часто потрапляє під браконьєрські постріли. Вид не потребує спеціальних мір охорони, за винятком проведення інформаційно-пропагандистської роботи серед населення та вивчення поширення виду в Україні.

Беркут в Україні, як і у всій Європі, знаходиться на грані зникнення і занесений до Червоної книги. У відносній безпеці популяція беркута знаходиться лише в Карпатах (там їх живе близько 20 пар). Головна причина малої кількості цих птахів - переслідування людиною. Серед населення довгий час була поширеною думка, що орел є небезпечним для домашньої худоби і, навіть, для людини. Орлів винищували, їхні гнізда спустошували. Часто птахів відловлювали (роблять це і зараз) для використання на ловах.
В Поліському заповіднику беркут зустрічається щорічно, особливо взимку. В околицях заповідника ці птахи кілька раз потрапляли у браконьєрські самолови, тому для збереження необхідно проводити роз'яснювальну роботу серед місцевого населення і заборонити насторожування поблизу м'ясної приманки самоловів (петель і капканів).
Беркут - великий птах який має висоту 85-90 см і важить 3-6,5 кг. Має довгі (розмах до 2,2 м) та відносно вузькі крила. Самки помітно крупніші за самців. Забарвлення одноманітне темно-буре, хоча молоді птахи мають на крилах світлі елементи, та білого, з широкою темною смугою на кінці, хвоста.
Поширення беркута у значній мірі визначається тим, що для його гніздування потрібна певна сукупність гніздових і кормових умов: наявність скал або дерев, придатних для влаштування гнізд, а також відкритих або розріджених лісових просторів, придатних для полювання.
В харчуванні беркута переважають хребетні тварини. Здобиччю стають ссавці - від молодих оленів та вовків до зайців, птахи - від глухарів та чапель до дроздів і сорок.
Крупних тварин беркут завжди намагається вхопити однією лапою за спину, а іншою - за голову, і, зводячи лапи докупи, ламає їм хребта. Якщо це не вдається, то він дзьобом розриває тварині шию і та гине від втрати крові. Ще один спосіб полювання - кидок з висоти, при цьому беркут і потенційна жертва котяться шкереберть, але пернатий хижак не розчіплює пазурів. В якості будівельного матеріалу для гнізда орли використовують міцні гілки, тому гніздо може зберігатись довгі роки. Воно може мати в діаметрі до 2-3 метрів, та товщину до 2 метрів. Для влаштування лотка беркути можуть використовувати шерсть, пір'я, а також зелене листя рослин.
У квітні самка беркута відкладає 1-2 яйця біло-кремового кольору. Насиджування триває 40-45 днів. Перші 30 днів після вилуплення орлята вкриті білим пухом. Протягом наступного місяця їх тіло поступово вкривається пір'ям. Молоді птахи набувають здатності літати вже в 75-80 денному віці, але перебувають під опікою батьків протягом року до наступного періоду розмноження.

Яструб-тетерев'ятник - хижий птах, що належить до родини яструбових. Довжина його тіла 48-68 см, розмах крил 96-127 см, самці важать 520-1200 г, самки - 800-2000 г. Короткі зігнуті крила дозволяють йому за короткий проміжок часу досягати високої швидкості. Склавши крила яструб кулею пробиває крони дерев і підлісок зі швидкістю до 56 км за годину. Полює він на птахів, причому дуже різноманітних: його жертвою може стати будь-хто від горобця до глухаря та гуски. Інколи тетерев'ятник ловить білок, зайців, нападає на домашню птицю.
Своїх жертв яструб хапає, раптово вилітаючи із засідки. Може ловити здобич, що летить, але завжди намагається притиснути її до землі, а вже потім зручно вхопити.
Яструб-тетерев'ятник має високий і дзвінкий голос, схожий на клекіт: в шлюбний період його крик звучить як "кійяяя". Зустріти цього птаха можна у лісових районах, хоча в зимовий період тетерев'ятники інколи тримаються біля населених пунктів. Гніздяться вони ще при сніговому покриві, часто займають гнізда інших птахів.
Популярні тетерев'ятники, особливо великі самки, у якості ловчих птахів. В Поліському заповіднику цей хижак є звичайним видом і не потребує особливих заходів охорони.

В резерваті, крім беркута і бородатої сови, з крилатих хижаків, занесених до Червоної книги України мешкають сичик-горобець (найменший вид сов), волохатий сич, пугач, скопа, змієїд, сірий сорокопуд, польовий лунь, сапсан та великий підорлик. Життя польового луня та сірого сорокопуда пов'язане з сільськогосподарськими роботами на осушених болотах, які не входять в межі заповідника.
Серед пернатих хижаків заповідника зустрічаються: канюк, якого тут досить велика кількість, а також сплюшка, хатній сич, сіра, болотна та вухата сови, чорний шуліка, болотний лунь, яструб-перепелятник, кібчик, осоїд, боривітер звичайний.

Сергій Жила, Роман Маленков

За матеріалами ukrainainkognita.org.ua

 
НА ЗАМІТКУ
 
СТАТИСТИКА
 
 
   
 
         |       ПОЛІССЯ       |